Bedrijf op zoek naar freelance talent? Klik hier
Crosscast

Vacature: Business Developer (intern)

CrossCast zkt. Business Developer om haar klein maar fijn team te versterken #vacature #fulltime

Lees verder

Hoe maak je een factuur op die snel betaald wordt?

Facturen maken... het is niet de favoriete activiteit van freelancers. Met deze tips bespaar je elke maand tijd en worden je facturen sneller betaald.

Lees verder

Freelancers in kaart gebracht

Vrijheid, onafhankelijkheid en expertise opbouwen: dat zijn de hoofdredenen om te kiezen voor freelancen. Maar er zijn ook nadelen en valkuilen aan verbonden, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek.

Lees verder

Hoe bepaal je je tarief als freelancer?

Als freelancer heb je de vrijheid om te doen wat je zelf het liefste doet. Maar hoe beslis je wat het juiste tarief is voor jouw expertise? Freelance webbouwer Romain is al meer dan 10 jaar aan de slag. Hij vertelt hoe hij gegroeid is in het bepalen van de juiste prijs voor elk project.

Lees verder

Vier basisvragen bij een tekstbriefing

Niets zo frustrerend als een onduidelijke briefing door de klant. Deze 4 vragen kun je als copywriter zelf stellen om alle nodige informatie te bemachtigen.

Lees verder

Contracten: essentiële punten en tips!

Didier Deneuter, advocaat bij Modo-Law, geeft zijn tips en aandachtspunten m.b.t. contractonderhandeling.

Lees verder

Prijsbepaling: de tips van Evelien Verschroeven, coach bij Xerius

Evelien Verschroeven, starters coach bij Xerius geeft haar tips voor een goede prijsbepaling.

Lees verder

Vind een coworking in je buurt!

Van 23 t.e.m. 27 oktober is het BE Coworking Week! Omdat wij zelf ook helemaal fan zijn van het steeds uitdijende coworking fenomeen, zetten we dit evenement graag mee in de kijker.

Lees verder

5 life hacks voor freelancers

5 handige apps en tools om jouw freelance leven een pak eenvoudiger te maken!

Lees verder

Prijsbepaling: vast tarief of bespreekbare prijs?

Praat je zelf vrijuit over hoeveel je verdient of houd je de lippen stijf op elkaar als het over tarieven gaat? Ik brak alvast drie freelancers de mond open over hun centen. Bedragen doen er niet toe, wel hoe ze bepalen wat ze waard zijn en of ze dat ook verkocht krijgen aan hun klanten.

Lees verder

5 basiselementen voor een veerkrachtige zomer

Ben jij ook dringend aan vakantie toe? Je bent niet de enige! De zomer lonkt en de goesting is groot. Maar vakantie kan ook best vermoeiend zijn. Misschien is het geen slecht idee om net nu eens te vertragen en aandacht te geven aan wat je echt nodig hebt. Als je de voorbije maanden dagelijks een beetje meer gaf dan wat je had, is de kans groot dat je batterijen zo goed als leeg zijn... Er zijn 5 basiselementen die bijdragen tot meer energie. Neem heel even de tijd om er deze tips te lezen en je geraakt in no ...

Lees verder

Literatuur om bij te relaxen

Zon + ligzetel + boek = zalig verpozen.

Dit zijn onze leestips die je deze zomer zonder twijfel een gepaste injectie energie en inspiratie zullen bezorgen of je gewoon even - verstand op nul - doen ontspannen.

Lees verder

De job van je leven maak je zelf

Christine Jacobs (48) deed in 2016 wat velen wel willen, maar niet durven doen. Ze besloot het roer om te draaien en na een lange carrière in loondienst als fulltime freelancers aan de slag te gaan. Hoe ze dit heeft aangepakt en wat het resultaat is, lees je in haar verhaal.

Lees verder

Wakker lig je. De vraag is waarvan: dromen of zorgen?

Gedreven, gesteld op vrijheid, als de dood voor routine en met hun schaapjes al op het droge… Zo praat en denkt men over freelancers. Kloppen die vooroordelen of is ‘the real life’ even ontnuchterend als een glas warm citroensap na een avondje stappen? Ik vroeg aan drie freelancers waar ze blij en bang van worden, wat hen wakker houdt en fris doet opstaan. Kortom, ze gunden me een openhartige blik in hun atypische bestaan. 

Lees verder

Freelancers en coworking spaces: it's a match!

Dag freelancer. Werk jij thuis de hele dag in pyjama? Praat je steeds vaker hardop tegen jezelf? En ben je stilaan uitgekeken op je living? Dan is het hoog tijd om van decor te veranderen. Ooit was werken in een koffiebar hip en trendy, maar geef toe: daar is vooral veel afleiding en onbetrouwbare wifi. Er is nu een veel beter alternatief: exit koffiebar, enter coworking space! 

Lees verder

Freelancen heeft de wind in de zeilen

Dat freelancen in de lift zit is al langer geweten. Dat België traditioneel wat achterloopt met zijn starre arbeidsmarkt, is al langer algemeen bekend. Maar in navolging van Nederland beginnen freelancers nu ook in België en meerbepaald Vlaanderen echt door te breken. Dat blijkt alvast uit de resultaten opgenomen in het Freelancer Rapport van UNIZO.

Lees verder

Talent.crosscast.be: gloednieuwe site voor freelancers

CrossCast lanceert talent.crosscast.be. “Die site maakt freelancers het leven gemakkelijker, terwijl opdrachten efficiënter raken ingevuld”, licht Talent Casting Manager Jessie Decoster toe. “Je vindt er elke nieuwe opdracht meteen terug, en stelt je vlot kandidaat.”

Lees verder

Belfius: met zicht op Brussel

Rogierplein, Brussel. De toren van Belfius. Mijn tijdelijke werkplek. Ja, als freelancende content producer kom je al eens ergens. De 29ste verdieping, daar zit de afdeling marketing en communicatie. Je hebt er een fenomenaal zicht op groot Brussel, je zou er bijna geld voor geven. Enfin, ik toch, als Brusselaar.

Lees verder

Freelancen is wel iets voor mij, maar ...

Ik ben er nog niet klaar voor.
Ik hou van de zekerheid als werknemer.
Ik ben bang van het papierwerk.
Ik zou het liefst eerst even willen proberen.

Je wil zelf als freelancer aan de slag, maar... je herkent jezelf in minstens één van de zinnetjes hierboven? Dan is payrolling misschien wel iets voor jou.

Lees verder

Een crashcourse freelancen

‘Ruim tachtig percent van alle piloten maken binnen hun eerste honderd vlieguren als kapitein een noodlanding’, sust men de gevallen dromer al eens. Hoogvliegers vangen nu eenmaal meer wind. Maar wanneer ben je nu écht klaar voor de grote freelancesprong? Wie leert je ook succesvol te mislukken? En hoe moet dat dan precies, dat pootjesvallen? Mijn startersjaar in retrospect.

Lees verder

e-Commerce: nieuwe kansen voor freelancers

De Belgische e-commerce is goed op weg om dit jaar de kaap van 80 miljoen online aankopen te bereiken, voor een totale waarde van 7 miljard euro. Zo'n sector in volle ontwikkeling schept kansen voor freelancers die zich hierop willen toeleggen. Webwinkels hebben behoefte aan allerlei diensten, waarvan er heel wat door gespecialiseerde (en niet-gespecialiseerde) freelancers geleverd kunnen worden. Freelancers die in diensten thuis zijn, of zich ertoe geroepen voelen, kunnen hun kans grijpen. 

Lees verder

To freelance or not to freelance

Create a vision that makes you want to jump out of bed in the morning.’

Je werkt momenteel in loondienst als designer, copywriter, developer of webmaster ... Of je hebt helemaal niéts te maken met online communicatie en overweegt al een tijdje om zelfstandig te worden. Maar welke factoren geven de doorslag bij deze beslissing? Om je laatste twijfels weg te nemen, lijst CrossCast even de voor- en nadelen voor je op.

Lees verder

10 doodzonden in copywriting

Of je het nu content management of copywriting noemt, een goede tekst schrijven is niet gemakkelijk. Het probleem is dat iedereen denkt van wel. Met z'n allen communiceren en converseren we dag-in-dag-uit met met alles en iedereen en dus gaan we er als vanzelfsprekend van uit dat we daar goed in zijn. Quod non. Laten we beginnen met een aantal klassieke fouten en gebreken te vermijden. Dat doen we aan de hand van tien metaforen met 'foute dieren' - met onze excuses aan de echte dieren, die er voor niets tussenzitten.

Lees verder

Zelfstandig aan de slag: de voordelen

Freelancen is soms een zware stiel: veeleisende klanten en deadlines maken je het leven zuur. Natuurlijk zijn er ook mooie kanten, zoals de mogelijkheid om je eigen tijd in te delen en je opdrachtgevers zelf te kiezen. Niet verwonderlijk dus, dat de nadelen vaak niet opwegen tegen de voordelen.

Toch lijkt het alsof veel freelancers uiteindelijk toch kiezen voor een vaste job. Waarom is dat?

Lees verder

De ideale freelancer

De ideale freelancer kan echt àlles wat je van hem of haar verwacht, doet dat voor een zacht prijsje en hangt aan een haakje aan de muur.

Daar kan je hem/haar op het moment dat je hem/haar nodig hebt even af halen en ook meteen weer opbergen wanneer de opdracht erop zit. (Idealiter zou er een ON/OFF knop op zijn rug moeten zitten.) En ga zo maar door.

Maar welke eigenschappen heeft de 'ideale freelancer' eigenlijk echt nodig?

Lees verder

Wereldwijd aan het werk: welkom in de levensstijl van de digitale nomade

Werken vanuit het buitenland, dat is wat een digitale nomade doet. Zo trok Ine Dehandschutter een jaar lang naar Thailand, Zuid-Afrika en Argentinië. Ze bleef er vanop afstand werken voor haar Belgische klanten. Dat was niet altijd evident, maar deze levensstijl heeft heel wat voordelen. Nieuwsgierig?

Lees verder

De toekomst is aan de freelancers

Je kan er de laatste tijd niet meer naast kijken: de boom in freelance activiteit en de herinrichting van de arbeidsmarkt. Uiteraard zullen de klassieke patronen en mechanismen blijven bestaan, maar daarnaast ontwikkelt zich een uitgebreide parallelle realiteit van 'werk op aanvraag'. Zoals elke nieuwe ontwikkeling heeft dit zijn voor- en nadelen, kent het zijn successen en mislukkingen.

Lees verder